Kulinaria

  • ||

    Siedem greckich zwyczajów bożonarodzeniowych

    Większość zwyczajów bożonarodzeniowych, takich jak choinka, śpiewanie kolęd czy wręczanie prezentów, stały się powszechne. Jednak niektóre kraje mają swoje własne, niepowtarzalne zwyczaje bożonarodzeniowe przekazywane z pokolenia na pokolenie, na które nie mają wpływu uniwersalne tradycje bożonarodzeniowe. W Grecji takie tradycje mają tysiące lat. Dziś niektóre z nich nie są już praktykowane w dużych ośrodkach miejskich, ale na prowincji większość z nich jest nadal gorliwie przestrzegana.

  • |||

    Góral z Zagłębia zakochany w Chorwacji

    Robert Pyka, to góral pochodzący z Raby Wyżnej w Małopolsce. Na marginesie przypomnę, że stamtąd wywodzi się między innymi bardzo lubiana przeze mnie ludowa poetka Wanda Czubernatowa i kardynał Stanisław Dziwisz. Los sprawił, że Robert osiadł w Dąbrowie Górniczej, czyli w Zagłębiu. Mieszka tam z żoną i córką. Naszego dzisiejszego bohatera poznałem przypadkiem kilka lat temu w… salonie używanych samochodów. Ostatnio przeznaczenie, lub wspomniany los, znowu zetknął nas ze sobą.

  • |

    Kuchnia Makłowicza: „Moja Hercegowina”

    Dawno nie było nic z kanału Roberta Makłowicza, zatem czas nadrobić zaległość. Przy okazji polecam sobie go zasubskrybować, bo warto. To pierwszy odcinek serii. W tym odcinku nasz zacny kucharz udaje się do Bośni i Hercegowiny. Jak napisano w opisie pod filmem „Odwiedzimy w nim leżące w hercegowińskim interiorze miasto Stolac, dowiemy się, kim byli Bogomili i co po nich do dzisiaj zostało, poznamy Popovo Polje i jego serce, Trebinje, najbardziej śródziemnomorskie serbskie miasto. Rzecz jasna spróbujemy mnóstwa lokalnych specjałów, ze słynnymi sznyclami a la Karadziordziewić na czele”.

  • |

    Kuchnia Makłowicza: Gotowanie pod żaglami

    Tym razem Robert Makłowicz gotuje na jachcie płynącym pod Adriatyku. Morską przygodę Robert odbywa w towarzystwie Maćka i Roberta – właścicieli polskiej firmy Blue Horizon zajmującej organizowaniem morskich przygód na morzach i oceanach świata. O firmie, i jej twórcach, na pewno będzie jeszcze okazja napisać. W dzisiejszym menu kuk jachtowy Robert ma mule z oliwą, czosnkiem, białym winem i pietruszką. Świeżutkie mule, oraz ostrygi, zostały kupione prosto z farmy w trakcie żeglowania.

  • Kuchnia Makłowicza: Zupa rybna

    Jesień, a my proponujemy odrobinę letnich bałkańskich klimatów. Na swoim kanale na youtube Robert Makłowicz umieścił film „Naddunajska ekstaza”, w którym zabiera nas do regionu Baranja, a dokładnie do jej części położonej w Chorwacji. Baranja usytuowana jest pomiędzy rzekami Dunaj i Drawa, a skoro tak, to nie mogło zabraknąć w odcinku… zupy rybnej.

  • Kuchnia Makłowicza: Belgijskie frytki

    Nawet jeśli Robert Makłowicz opowiada o „zwykłych” frytkach, to ma się wrażenie, iż mówi o najlepszej i najsmaczniejszej potrawie. 🙂 Chyba nikomu w Polsce nie trzeba go przedstawiać, ale gdyby jednak ktoś nie wiedział przypomnę. Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Zatem czy umiecie zrobić belgijskie frytki z majo? A może chcecie sprawdzić co wiecie o frytkach…? 🙂 Z filmu dowiecie się dużo więcej.