Wszyscy jeżdżący na Węgry wiedzą, że nasi bratankowie wytwarzają różne gatunki wina, które bez problemu mogą konkurować z podobnymi światowymi produkcjami. Mniej już osób zdaje sobie sprawę, że Węgrzy mają też swoje browary. Może piwa nie są na takim poziomie jak wina, ale kufel zimnego klasycznego Drehera, Borsodi czy Soproni z beczki, a nawet butelki, trzyma fason. Ostatnio browar Borsod poszerzył swoją ofertę o dwie specjalne nowości piw górnej fermentacji. Są to niefiltrowane Borsodi Ginger Ale i Borsodi Cherry Ale. W swojej ofercie podobne piwa ma również Dreher i Soproni.
Piwa typu „Ale” powstają w technologii górnej fermentacji, która po raz pierwszy stała się popularna w średniowiecznej Belgii i Wielkiej Brytanii, ale później podbiła serca miłośników piwa na całym świecie. Jej intensywny charakter smakowy oparty jest o kilka rodzajów chmielu i słodu, które czasem są pogłębiane przez owoce dojrzewające razem z piwem.
Pozostaje Wam spróbować Węgierskiego piwa i zdecydować, które jest Waszym ulubionym.