Jesień, a my proponujemy odrobinę letnich bałkańskich klimatów. Na swoim kanale na youtube Robert Makłowicz umieścił film „Naddunajska ekstaza”, w którym zabiera nas do regionu Baranja, a dokładnie do jej części położonej w Chorwacji. Baranja usytuowana jest pomiędzy rzekami Dunaj i Drawa, a skoro tak, to nie mogło zabraknąć w odcinku… zupy rybnej.
Paprykarz rybny (fish parikash), to treściwa zupa przygotowywana w miedzianym kociołku zawieszonym nad otwartym ogniem właśnie z ryb rzecznych. Do kociołka trafiają kawałki oczyszczonych ryb (suma, karpia, szczupaka), cebuli oraz oczywiście woda. Nie może też zabraknąć przypraw, między innymi słodkiej i ostrej mielonej papryki, które nadają temu daniu charakterystyczny kolor i pikantny smak. Fish parikash podawana jest z makaronem lub chlebem. Baranja, to również wina. W odcinku u Roberta Makłowicza wystąpi Cabernet Franc. Z resztą obejrzyjcie sami.